αναδυόμενο παράθυρο


Click Like

Powered By Blogger Widgets

Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2017

Βυτίνα Αρκαδίας / Vytina Arcadia

  
   Η Βυτίνα θεωρείται το πιο φημισμένο ορεινό χωριό της Πελοποννήσου, στο Νομό Αρκαδίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1033 μέτρων, στο όρος Μαίναλο σε μια κατάφυτη περιοχή που δεσπόζουν πεύκα, έλατα και καστανιές. Αποτελεί ένα από τα αξιολογότερα ορεινά θέρετρα της Πελοποννήσου και ευρύτερα της Ελλάδας. Η τοπική παράδοση των κατοίκων ήταν στο λατομείο μαύρης πέτρας, στην επεξεργασία του ξύλου και στη δημιουργία υφαντών.
   Σεργιανώντας στα γραφικά σοκάκια του χωριού θα θαυμάσουμε πολλά παλιά αρχοντικά πέτρινα σπίτια, όπου κυριαρχεί το ντόπιο μαύρο μάρμαρο που συνδυάζεται τέλεια με τις κόκκινες κεραμοσκεπές, παραδοσιακούς ξυλόφουρνους, που υπάρχουν εδώ και 100 χρόνια στο χωριό, καθώς και τα μαγαζάκια με τα παραδοσιακά προϊόντα, όπως μέλι από έλατο, μέλι από λουλούδια, κρασί, χυλοπίτες, τυροκομικά και ζυμαρικά. Επίσης στην περιοχή φτιάχνονται και πολύ όμορφα χειροποίητα κομπολόγια. 

     Στην πλατεία βρίσκεται ο Ι. Ναός του Αγίου Τρύφωνα, όπου είναι και ο πολιούχος της Βυτίνας, που οικοδομήθηκε το 1846 με κύριο υλικό το μαύρο μάρμαρο από τη γύρω περιοχή.    Αυτό που χαρίζει στην πόλη, ιδιαίτερη ομορφιά, είναι ο δενδροσκέπαστος δρόμος που ξεκινά σχεδόν από την πλατεία και καταλήγει στον εθνικό δρόμο Τριπόλεως Βυτίνας. Ο περίφημος «Δρόμος της Αγάπης», όπου βολτάρουν νωχελικά κάθε δειλινό όλα τα ρομαντικά ζευγαράκια, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του χωριού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου