αναδυόμενο παράθυρο


Click Like

Powered By Blogger Widgets

Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017

Οικία Λεονταρίτη, Βυτιναίικα - Πύργος Ηλείας / House Leondaritis, Vytinaiika - Pyrgos Ilias


    Μέσα από τις ελιές ξεχωρίζει το ερειπωμένο σπίτι του Βασιλείου Λεονταρίτη, λίγο έξω από το χωριό μας, στο δρόμο προς τα Λασταίικα. Το οριζόντιο επίπεδο της πίσω πλευράς του κτήματος έρχεται σε αντίθεση με την επιβλητική πλαγιά που υψώνεται από μπροστά, με το νεοκλασσικό ερειπωμένο σπίτι στην κορυφή, που δυστυχώς από χρόνια καταρρέει.
Ο Βασίλειος Λεονταρίτης ήταν ένας μερακλής Πύργιος ιατρός, που στα τέλη του 19ου αιώνα ζήτησε από τον Ερνέστο Τσίλλερ να του σχεδιάσει ένα λιτό αλλά μεγαλοπρεπές εξοχικό σπίτι. Ο χαμηλός λόφος που δέσποζε του κάμπου, στην περιοχή όπου εκτεινόταν άλλοτε το τσιφλίκι του Αλή Ζορμπά, ήταν η ιδανική τοποθεσία. Στη θέση αυτή είχαν βρει αποκούμπι λίγα χρόνια πριν οι Βυτιναίοι, πριν ξεχερσώσουν το λόφο πάνω από τον Αϊ-Γιάννη και στήσουν το χωριό τους.
Ο Γερμανός αρχιτέκτων σχεδίασε ένα σχετικά μικρό αλλά επιβλητικό σπίτι, ιδανικό για τον παραθερισμό της οικογένειας. Από τα παράθυρά του φαίνονταν ο Πύργος, τα Λασταίικα και ο Άγιος Τρύφων, τα βουνά της Αρκαδίας, ενώ προς τα δυτικά ήταν η καλύτερη θέα: οι ορεινοί όγκοι της Ζακύνθου και της Κεφαλλονιάς, πίσω από τους οποίους ο ήλιος έκανε βουτιά στο Ιόνιο. Μια μικρή πινελιά Τοσκάνης είχε μπει στο ήρεμο τοπίο της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου